SPOKO KUCHNIA

                          
 p o z d r a M N I A M    w s z y s t k i c h   : - )

====================================================================================================================
SER ŻÓŁTY
 
SKUBANIEC SEROWY   CIASTO Z MAKIEM   TOSTY  CIASTECZKA MASLANE
RYBA PO GRECKU    PIERS INDYKA Z NADZIENIEM SLIWKOWO-PISTACJOWYM
METROWIEC   SERNIK NA ZIMNO   MAKOWIEC
====================================================================================================================

SER ŻÓŁTY (PRAWIE GOUDA) hehehe

1 kg białego sera
1 litr mleka
10 dkg masła
1/2 łyżki soli i żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu

1 kg białego sera włożyć to 1 litra gorącego mleka,
gotować 5-6 minut, odstawić.
Po 15 minutach ser odcedzić na sitku. Włożyć do rondla
10 dkg masła, 1/2 łyżki soli, 2 żółtka, odciśnięty ser.
Pozostawić na wolnym ogniu, mieszać, dodać 1 łyżeczkę sody
i 1 łyżeczkę octu ciągle mieszając aż do uzyskania masy.
Ser musi się przyklejać do garnka. Po odstawieniu ser
owinąć w folię, uformować

SMACZNEGO

====================================================================================================================

SKUBANIEC SEROWY

ciasto:
3 szklanki maki
5 zoltek (bialka zostawic na piane)
1 kostka margaryny
3 tyzeczki proszku do pieczenia
3 tyzki cukru

Wszystkie skladniki zagniesc.1/3 ciasta wlozyc do lodowki na kruszonke

masa serowa:
2 kostki sera twarogowego
1 jajo
1 budyn waniliowy lub smietankowy
1/2 kostki masla
1/2 szklanki cukru

Wszystkie skladniki razem zmiksowac

Z bialek ubic piane,dodac 1 szklanke cukru i 2 lyzki maki ziemniaczanej,ciagle ubiajajc.
Na duza blaszke wylozyc ciasto,na nie wylac mase serowa,nastepnie rozsypac owoce.Owoce pokryc masa z bialek,a na wierzu pokruszyc odlozone ciasto.


====================================================================================================================

CIASTO Z MAKIEM

6 jaj
6 lyzek cukru
1 szklanka maku
1,5 szklanki wiorek kokosowych
kilka opakowac herbatnikow

Ubic bialka z 6 jaj,dodac 6 duzych lyzek cukru,polaczyc wszystko z zoltkam,szklanka maku i wiorkami.
Na calej blasze rozlozyc herbatniki,wylac mase na herbatniki.Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.
Po wyjeciu pozostawic ciasto do wystygniecia.Na wierzu rozlozyc herbatniki,pozniej nasaczyc je lekko wodka.
Wierzch ciasta udekorowac polewa czekoladowa.

====================================================================================================================

TOSTY

1 kg pieczarek
1 smietana
3 jajka
3-4 cebule
1/2 kostki margaryny
2 plaskie lyzki maki
sol,pieprz do smaku

Grzyby posiekac z cebula,smazyc,zalac smietana,zdjac z ognia.
Osobno rozbic 3 jajka do garnuszka i wlac na grzyby,mieszac.Postawic na ogien i posypac maka,mieszac by bylo geste.Farsz musi ostygnac.Chlodny farsz nakladac na bulke,posypac zoltym serem.Wlozyc do piekarnika.

====================================================================================================================

CIASTECZKA MASLANE

2,5 szklanki maki
1 szklanka cukru
250 gr masla puszystego Land O'Lakes (moze byc inne)
1 jajko
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki stolowe soku pomaranczowego
1 lyzeczka wanilii

Utrzec maslo z cukrem,jajkiem i wanilia.Make przesiac przez sitko i dolaczyc do masy.Dodac proszek do pieczenia i sok pomaranczowy.Utrzec mikserem.
Ciasto pozostawic w chlodnym miejscu na 2 godziny.
Rozwalkowac ciasto (ok.0,5cm grubosci) na lekko przyproszonej maka stolnicy.Wyciac ciasteczka (najlepiej literatka) i ulozyc je na posypanej blasze.Piec w wysokiej temperaturze ok.6 min,az sie zarumienia.
MAslane ciasteczka mozna udekorowac w/g uznania orzechami kawalkami owocow kandyzowanych,rodzynkami lub wiorkami kokosowymi.Ja jednak proponuje zrobic cos innego:-))
Na ciasteczka polozyc kawalki przygotowanej wczesniej galaretki.Ciasteczka wraz z galaretka polac czekolada lub polewa czekoladowa.

====================================================================================================================

RYBA PO GRECKU

1 kg ryby (najlepiej dorsza)
4 duze marchewki
1 duzy seler
3 duze pietruszki
3 duze cebule
pieprz
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy,ketchup
ocet
cukier
maka ziemniaczana

Usmazyc rybe na oleju.Polozyc na polmisku.
Marchew,pietruszke i seler poszatkowac na tarce.Cebule pokroic w plastry i smazyc na oleju z ryb.Jarzyny dusic na patelni w malej ilosci wody,dodac pieprz,ziele angielskie,koncentrat pomidorowy i make ziemniaczana (1 lyzeczke zmieszac z niewielka iloscia woda,wlac).Dodac cukier do smaku,1/2 lyzki octu,sol i smazona cebule.Calosc wymieszac i wylozyc na ryby.

====================================================================================================================

PIERS INDYKA Z NADZIENIEM SLIWKOWO-PISTACJOWYM

1 kg piersi indyczej
3 lyzki kofitur z czerwonych porzeczek
sok z 1/2 cytryny
3 lyzki oleju
sol,pieprz

Nadzienie:
100 gr sliwek kalifornijskich
100 gr luskanych orzechow pistacjowych
1 zoltko

Mieso umyc,osuszyc,naciac kieszen,natrzec sola i pieprzem,skropic sokiem z cytryny i wlozyc na 3 godziny do lodowki.
Przygotowac nadzienie:sliwki gotowac 10 minut w 1/2 szklanki wody,nastepnie odcedzic i pokroic.Pistacje grubo posiekac i wymieszac z zoltkiem oraz sliwkami.
Kieszen w miesie wypelnic nadzieniem i zaszyc bawelniana,biala nitka.Mieso posmarowac konfiturami porzeczkowymi,wlozyc do brytfanny,wlac olej i piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C,a nastepnie pokroic w plastry.Podawac na zimno lub cieplo.

====================================================================================================================

METROWIEC

8 jaj
500 gr cukru pudru
500 gr maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
20 lyzek oliwy
20 lyzek przegotowanej,letniej wody
2 lyzki kakao

Zoltka utrzec z cukrem,dodac oliwe,make i wode.Wymieszac z proszkiem do pieczenia.Ubic bialka dodac do masy lekko mieszajac.Podzielic na dwie czesci.Jedna zostawic jasna,a do drugiej dodac kakao.

Krem:
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
1/2 kostki masla
1 szklanka cukru pudru

Budynie rozrobic w 3/4 l mleka.Maslo i cukier puder utrzec,dodac przestudzony budyn.

Upieczone ciasto pozostawic do wystygniecia.Kawalek jasnego ciasta przekladac kremem,na to klasc kawalek ciemnego ciasta.Wszystko wkladac ponownie do blachy,az powstanie "zebra".Pokryc polewa czekoladowa,posypac wiorkami kokosowymi.Kroic na ukos,tak zeby powstaly dwukolorowe porcje ciasta.

====================================================================================================================

SERNIK NA ZIMNO

1 maslo roslinne
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 zoltek
1 jajko cale
4 sery homogenizowane
6 lyzeczek zelatyny
1 szklanka mleka
2 opakowania galaretki
rodzynki

Maslo rozetrzec z cukrem i trzec,dodac zoltka i jedno jajko.Nadal trzec.Dodac po kolei serki,trzec.Dodac goraca zelatyne i rodzynki,trzec

Sposob przyzadzenia zelatyny:
6 lyzeczek zelatyny zalac 1/2 szklanki letniego mleka.Po rozpuszczenie dodac nastepne 1/2 szklanki goracego mleka.Wymieszac,wlac do masy.

Galaretka:
3 szklanki wody zagotowac,dodac 2 owocowe galaretki.Dokladnie wymieszac,nie gotowac.
Przestudzona,lekko stezona,wlac na mase serowa.
Wstawic do lodowki.

====================================================================================================================

MAKOWIEC

1 kg maki tortowej
3-4 jajka
6 lyzek stolowych cukru
3/4 kostki margaryny
1 szklanka kwasnej smietany
100 gr drozdzy

Skladniki na mase makowa:
3-4 jaja
700 gr maku
bakalie( rodzynki,migdaly,orzechy,skorka pomaranczowa)
olejek migdalowy
1 lyzka miodu
kakao lub czekolada w proszku

Ciasto:
Drozdze rozpuscic w smietanie.Make wsypac do miski,dodac jajka,cukier,rozdrobniona margaryne i rozpuszczone drozdze.Dodac rodzynki,wyrobic ciasto.Ciasto obsypac lekko maka,wlozyc do duzego plastikowego worka(ciasto podwoi mase).Wlozyc do lodowki na conajmniej 12 godzin.
Po uplywie w/w czasu wyjac ciasto z lodowki,podzielic na 3-4 czesci i rozwalkowac.
UWAGA:ciasto nalezy wyjac po przyzadzeniu masy makowej!

Przyzadzanie masy makowej:
Mak sparzyc,troche pogotowac,odcedzic i przekrecic 2 razy przez maszynke wraz z 1/2 kg cukru.dodac bakalie,miod,czekolade w proszku lub kakao,wymieszac.Dodac 1/2 rozpuszczonego masla,3-4 jajka,olejek migdalowy i wymieszac.Mase wykladac na rozwalkowane ciasto,zwinac w rulony i owinac pergaminem.
Wlozyc do brytfanny,piec w temperaturze 150-200 st.C ok 30 minut.Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.

====================================================================================================================