SPOKO KUCHNIA
p o z d r a M N I A M w s z y s t k i c h : - )
====================================================================================================================
SER ŻÓŁTY SKUBANIEC
SEROWY CIASTO Z MAKIEM
TOSTY CIASTECZKA
MASLANE
RYBA PO GRECKU PIERS
INDYKA Z NADZIENIEM SLIWKOWO-PISTACJOWYM
METROWIEC SERNIK
NA ZIMNO MAKOWIEC
====================================================================================================================
SER ŻÓŁTY (PRAWIE GOUDA) hehehe
1 kg białego sera
1 litr mleka
10 dkg masła
1/2 łyżki soli i żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
1 kg białego sera włożyć to 1 litra gorącego mleka,
gotować 5-6 minut, odstawić.
Po 15 minutach ser odcedzić na sitku. Włożyć do rondla
10 dkg masła, 1/2 łyżki soli, 2 żółtka, odciśnięty ser.
Pozostawić na wolnym ogniu, mieszać, dodać 1 łyżeczkę sody
i 1 łyżeczkę octu ciągle mieszając aż do uzyskania masy.
Ser musi się przyklejać do garnka. Po odstawieniu ser
owinąć w folię, uformować
SMACZNEGO
====================================================================================================================
SKUBANIEC
SEROWY
ciasto:
3 szklanki maki
5 zoltek (bialka zostawic na piane)
1 kostka margaryny
3 tyzeczki proszku do pieczenia
3 tyzki cukru
Wszystkie skladniki zagniesc.1/3 ciasta wlozyc do lodowki na kruszonke
masa serowa:
2 kostki sera twarogowego
1 jajo
1 budyn waniliowy lub smietankowy
1/2 kostki masla
1/2 szklanki cukru
Wszystkie skladniki razem zmiksowac
Z bialek ubic piane,dodac 1 szklanke cukru i 2 lyzki maki ziemniaczanej,ciagle
ubiajajc.
Na duza blaszke wylozyc ciasto,na nie wylac mase serowa,nastepnie rozsypac
owoce.Owoce pokryc masa z bialek,a na wierzu pokruszyc odlozone ciasto.
====================================================================================================================
CIASTO
Z MAKIEM
6 jaj
6 lyzek cukru
1 szklanka maku
1,5 szklanki wiorek kokosowych
kilka opakowac herbatnikow
Ubic bialka z 6 jaj,dodac 6 duzych lyzek cukru,polaczyc wszystko z
zoltkam,szklanka maku i wiorkami.
Na calej blasze rozlozyc herbatniki,wylac mase na herbatniki.Piec 25 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.
Po wyjeciu pozostawic ciasto do wystygniecia.Na wierzu rozlozyc
herbatniki,pozniej nasaczyc je lekko wodka.
Wierzch ciasta udekorowac polewa czekoladowa.
====================================================================================================================
TOSTY
1 kg pieczarek
1 smietana
3 jajka
3-4 cebule
1/2 kostki margaryny
2 plaskie lyzki maki
sol,pieprz do smaku
Grzyby posiekac z cebula,smazyc,zalac smietana,zdjac z ognia.
Osobno rozbic 3 jajka do garnuszka i wlac na grzyby,mieszac.Postawic na ogien i
posypac maka,mieszac by bylo geste.Farsz musi ostygnac.Chlodny farsz nakladac na
bulke,posypac zoltym serem.Wlozyc do piekarnika.
====================================================================================================================
CIASTECZKA
MASLANE
2,5 szklanki maki
1 szklanka cukru
250 gr masla puszystego Land O'Lakes (moze byc inne)
1 jajko
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki stolowe soku pomaranczowego
1 lyzeczka wanilii
Utrzec maslo z cukrem,jajkiem i wanilia.Make przesiac przez sitko i dolaczyc do
masy.Dodac proszek do pieczenia i sok pomaranczowy.Utrzec mikserem.
Ciasto pozostawic w chlodnym miejscu na 2 godziny.
Rozwalkowac ciasto (ok.0,5cm grubosci) na lekko przyproszonej maka
stolnicy.Wyciac ciasteczka (najlepiej literatka) i ulozyc je na posypanej
blasze.Piec w wysokiej temperaturze ok.6 min,az sie zarumienia.
MAslane ciasteczka mozna udekorowac w/g uznania orzechami kawalkami owocow
kandyzowanych,rodzynkami lub wiorkami kokosowymi.Ja jednak proponuje zrobic cos
innego:-))
Na ciasteczka polozyc kawalki przygotowanej wczesniej galaretki.Ciasteczka wraz
z galaretka polac czekolada lub polewa czekoladowa.
====================================================================================================================
RYBA
PO GRECKU
1 kg ryby (najlepiej dorsza)
4 duze marchewki
1 duzy seler
3 duze pietruszki
3 duze cebule
pieprz
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy,ketchup
ocet
cukier
maka ziemniaczana
Usmazyc rybe na oleju.Polozyc na polmisku.
Marchew,pietruszke i seler poszatkowac na tarce.Cebule pokroic w plastry i
smazyc na oleju z ryb.Jarzyny dusic na patelni w malej ilosci wody,dodac
pieprz,ziele angielskie,koncentrat pomidorowy i make ziemniaczana (1 lyzeczke
zmieszac z niewielka iloscia woda,wlac).Dodac cukier do smaku,1/2 lyzki octu,sol
i smazona cebule.Calosc wymieszac i wylozyc na ryby.
====================================================================================================================
PIERS
INDYKA Z NADZIENIEM SLIWKOWO-PISTACJOWYM
1 kg piersi indyczej
3 lyzki kofitur z czerwonych porzeczek
sok z 1/2 cytryny
3 lyzki oleju
sol,pieprz
Nadzienie:
100 gr sliwek kalifornijskich
100 gr luskanych orzechow pistacjowych
1 zoltko
Mieso umyc,osuszyc,naciac kieszen,natrzec sola i pieprzem,skropic sokiem z
cytryny i wlozyc na 3 godziny do lodowki.
Przygotowac nadzienie:sliwki gotowac 10 minut w 1/2 szklanki wody,nastepnie
odcedzic i pokroic.Pistacje grubo posiekac i wymieszac z zoltkiem oraz sliwkami.
Kieszen w miesie wypelnic nadzieniem i zaszyc bawelniana,biala nitka.Mieso
posmarowac konfiturami porzeczkowymi,wlozyc do brytfanny,wlac olej i piec 90
minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C,a nastepnie pokroic w
plastry.Podawac na zimno lub cieplo.
====================================================================================================================
METROWIEC
8 jaj
500 gr cukru pudru
500 gr maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
20 lyzek oliwy
20 lyzek przegotowanej,letniej wody
2 lyzki kakao
Zoltka utrzec z cukrem,dodac oliwe,make i wode.Wymieszac z proszkiem do
pieczenia.Ubic bialka dodac do masy lekko mieszajac.Podzielic na dwie
czesci.Jedna zostawic jasna,a do drugiej dodac kakao.
Krem:
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
1/2 kostki masla
1 szklanka cukru pudru
Budynie rozrobic w 3/4 l mleka.Maslo i cukier puder utrzec,dodac przestudzony
budyn.
Upieczone ciasto pozostawic do wystygniecia.Kawalek jasnego ciasta przekladac
kremem,na to klasc kawalek ciemnego ciasta.Wszystko wkladac ponownie do
blachy,az powstanie "zebra".Pokryc polewa czekoladowa,posypac wiorkami
kokosowymi.Kroic na ukos,tak zeby powstaly dwukolorowe porcje ciasta.
====================================================================================================================
SERNIK
NA ZIMNO
1 maslo roslinne
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 zoltek
1 jajko cale
4 sery homogenizowane
6 lyzeczek zelatyny
1 szklanka mleka
2 opakowania galaretki
rodzynki
Maslo rozetrzec z cukrem i trzec,dodac zoltka i jedno jajko.Nadal trzec.Dodac po
kolei serki,trzec.Dodac goraca zelatyne i rodzynki,trzec
Sposob przyzadzenia zelatyny:
6 lyzeczek zelatyny zalac 1/2 szklanki letniego mleka.Po rozpuszczenie dodac
nastepne 1/2 szklanki goracego mleka.Wymieszac,wlac do masy.
Galaretka:
3 szklanki wody zagotowac,dodac 2 owocowe galaretki.Dokladnie wymieszac,nie
gotowac.
Przestudzona,lekko stezona,wlac na mase serowa.
Wstawic do lodowki.
====================================================================================================================
MAKOWIEC
1 kg maki tortowej
3-4 jajka
6 lyzek stolowych cukru
3/4 kostki margaryny
1 szklanka kwasnej smietany
100 gr drozdzy
Skladniki na mase makowa:
3-4 jaja
700 gr maku
bakalie( rodzynki,migdaly,orzechy,skorka pomaranczowa)
olejek migdalowy
1 lyzka miodu
kakao lub czekolada w proszku
Ciasto:
Drozdze rozpuscic w smietanie.Make wsypac do miski,dodac
jajka,cukier,rozdrobniona margaryne i rozpuszczone drozdze.Dodac
rodzynki,wyrobic ciasto.Ciasto obsypac lekko maka,wlozyc do duzego plastikowego
worka(ciasto podwoi mase).Wlozyc do lodowki na conajmniej 12 godzin.
Po uplywie w/w czasu wyjac ciasto z lodowki,podzielic na 3-4 czesci i
rozwalkowac.
UWAGA:ciasto nalezy wyjac po przyzadzeniu masy makowej!
Przyzadzanie masy makowej:
Mak sparzyc,troche pogotowac,odcedzic i przekrecic 2 razy przez maszynke wraz z
1/2 kg cukru.dodac bakalie,miod,czekolade w proszku lub kakao,wymieszac.Dodac
1/2 rozpuszczonego masla,3-4 jajka,olejek migdalowy i wymieszac.Mase wykladac na
rozwalkowane ciasto,zwinac w rulony i owinac pergaminem.
Wlozyc do brytfanny,piec w temperaturze 150-200 st.C ok 30 minut.Przed wyjeciem
z piekarnika sprawdzic patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
====================================================================================================================